Marja-Liisa ja organisaatiomuutos

IMG_0769

Tässäpä kuva työn muutoksesta. Työntekijä, kutsutaan häntä vaikka Marja-Liisaksi, oli tottunut kovaan työntekoon. Hän painoi pitkää päivää, lounaat jäivät väliin, keksiä kului ja kahvi maistui. Paino nousi ja uni häiriintyi, mutta Marja-Liisa piti tätä normaalina. Hän oli uhrannut työnantajan parhaaksi aina paljon ja aikoi tehdä niin jatkossakin.

Työterveyshuollossa huolestuttiin, mutta mitäpä sitä oikeastaan olisi voinut tehdä? Lomat sentään kehotettiin pitämään, mikäli mahdollista. Käytännössä se ei aina oikein ollut mahdollista. Työpäivät kuluivat täyttäessä kaavakkeita, budjetteja, toteumia, visioita, suunnitelmia, selvittäessä ongelmia tietojärjestelmissä tai epäselvyyksiä työtehtävissä. Asiakkailta tulevaa kipakkaa palautetta täytyi välillä selvitellä. Paljon aikaa kului myös irtisanomisiin, niistä melkeinpä tuli Marja-Liisan tyypillinen työtehtävä.

Työnantajan määrittelemän paikan ja työtehtävien täyttäminen tuntui taistelulta aikaa vastaan, mutta onnistui, kun oikein pinnisti ja ponnisti. Marja-Liisa oli hyvä ja ahkera työntekijä. Monesti hän ajatteli, ettei saa työstään palautetta, koska työllä ei ehkä lopulta ole kenellekään kovin suurta merkitystä, vaikka kaikilla työtehtävillä onkin kova kiire. Sitten kaikki muuttui.

Marja-Liisan seuraava työnantaja oli aivan erilainen. Hänen ainut työtehtävänsä oli tuottaa arvoa, iloa ja hyötyä valitsemilleen ihmisille. Marja-Liisa sai itse valita menetelmät ja työtavat ja toimia muutenkin niinkuin parhaaksi katsoi. Yhtäkkiä Marja-Liisa sai todella paljon aikaan. Samalla reissulla, kun hän vei afaattisen, iäkkään naisen päivätoimintakeskukseen, hän kävi kaupassa illalla järjestettävää suurta kahvitilaisuutta varten. Ei lomakkeita, prosesseja, strategioita, tietojärjestelmäongelmia tai epäselvyyksiä työtehtävissä. Päivittäin hän sai positiivista palautetta. Lisäksi Marja-Liisa oli yhtäkkiä normaalipainoinen, hyväkuntoinen ja tyytyväinen sekä työnsä tuloksiin että elämäänsä yleensä.

Mitä tässä välissä tapahtui? Marja-Liisa jäi eläkkeelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s